طرز تهیه انواع غذا با سویا

سویا

سویا گیاهی است که برگ های نوک تیز و سبز رنگ با ساقه ای نسبتا کوتاه دارد و دارای شاخه های متعدد پر غلاف است. سویا نوعی از حبوبات است که می توانید آن را به صورت کامل یا فرآوری شده استفاده کنید. از دانه سویا  روغن هم استخراج می شود که این روغن استخراج شده یکی از مهم‌ترین انواع روغنها است.

برای تهیه انواع غذاهای خوشمزه که هزینه ی زیادی هم ندارد، می توانید از سویا استفاده کنید.

 سویا گیاهی است که بیش از سایر دانه‌ها به پروتئین حیوانی شباهت دارد.این گیاه خواص و فواید زیادی برای سلامتی دارد. این گیاه ،منبع خوبی از مواد مغذی متنوعی می باشد.

155 گرم سویای سبز حاوی:

کالری: 189

کربوهیدرات: 11.5 گرم

پروتئین: 16.9 گرم

چربی: 8.1 گرم

ویتامین (ث):16 درصد نیاز روزانه

ویتامین(کا):52درصد نیاز روزانه

تیامین: 21 درصد نیاز روزانه

ریبوفلاوین: 14 درصد نیاز روزانه

فولات: 121 درصد از نیاز روزانه

آهن: 20 درصد از نیاز روزانه

منیزیم: 25 درصد از نیاز روزانه

فسفر: 26 درصد از نیاز روزانه

پتاسیم: 19 درصد از نیاز روزانه

زینک: 14 درصد از نیاز روزانه

منگنز: 79 درصد از نیاز روزانه

مس: 19 درصد از نیاز روزانه

خواص سویا

مصرف سویا بر کلسترول خون تاثیر می گذارد و تحقیقات نشان می‌دهد، اضافه کردن سویا به رژیم غذایی می‌تواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد و این کاهش سطح کلسترول تا زمانیکه رژیم ادامه دارد، باقی می‌ماند.

 سویا مرطوب کننده پوست بدن هم می باشد. یک پوست سالم باید هیدراته شود و مرطوب بماند. سویا به عنوان یک مرطوب کننده برای پوست های ترکیبی استفاده میشود و همچنین به پوست برای خلاص شدن از خشکی و پوسته پوسته شدن کمک میکند. اگر پوست چرب دارید، میتوانید از سویا برای حذف روغن بیش از حد پوست خود استفاده کنید.

همچنین کسانی که ناخن های شکننده دارند، می توانند سویا را در برنامه غذایی خود قرار دهند. این کار باعث تقویت ناخن ها و همچنین درخشش آنها میشود. سویا برای مرطوب کردن ناخن ها و درمان فونت های قارچی ناخن مفید است برای این کار کافی است تا ناخن های خود را در سس سویا بخیسانید و بعد از مدتی شاهد خلاص شدن از قارچ ها باشید.

 یکی دیگر از فواید سویا، کاهش وزن می باشد. شیر سویا که از سویا به دست می آید، شکر کمی دارد و اسید چرب غیر اشباع شده در این شیر می تواند از جذب چربی به روده که باعث افزایش وزن می شود، جلوگیری کند.

سویا برای جلوگیری از سندروم های پس از یائسگی مفید است. در دوران یائسگی تولید استروژن در بدن زن کاهش پیدا می کند. این کاهش ناگهانی استروژن ها می تواند مشکلات بسیار زیادی را در زنان یائسه ایجاد کند و آنها را در معرض بیماری های مرتبط با قلب دیابت و چاقی قرار می  دهد. همچنین موجب افسردگی و نوسانات خلقی، بی خوابی و سایر اختلالات روانی دیگر می شود. محتوای فیتواستروژن در سویا به عنوان یک جایگزین در استروژن می باشد و با مصرف منظم سویا می توانید از این مشکلات پیشگیری و به درمان سندروم های بعد ازیائسگی کمک کرد.

 همچنین سویا برای جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است.پوکی استخوان به دلیل افزایش سن و ضعف استخوان صورت می گیرد. محتوای فیتواستروژن در سویا می تواند جذب کلسیم توسط بدن را افزایش دهد و از تحلیل رفتن توده های استخوانی جلوگیری کند.

برای اینکه استفاده ی فراوان از مزیت های سویا داشته باشید می توانید شیر سویا استفاده کنید ، چون ویتامین (دی) و کلسیم فراوانی دارد.

دانه‌های سویا مقدار زیادی اسید فیتیک، آلفا لینولیک اسید و ایزو فلاون دارد. پژوهش‌ها نشان داده است که مصرف سویا خطر ابتلا به سرطان سینه و پروستات را کاهش می‌دهد. پروتئین موجود در سویا برای بیماری‌های قلبی، کاش وزن، ورم مفاصل و بهبود عملکرد مغز مفید است.

سویا برای جلوگیری از اکسیداسیون مفید است ، ساپونین موجود در سویا به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند، تا رادیکال های آزاد در بدن را خنثی کند و از بین ببرد. این کار باعث می شود که سلول های تومور رشدشان کاهش پیدا کند و عملکرد سیستم ایمنی بدن انسان تقویت می شود.

تخم سویا سرشار از کلسیم، منگنز، فسفر، آهن، پتاسیم، فولات و مس است که می تواند موجب افزایش تولید سلول های خونی شود.

از خواص مهم دیگر در سویا، خاصیت ضد التهابی است که موجب بهبود التهابات دستگاههای تنفسی می شود و ازخطر ابتلا به تنگی نفس و آسم در افراد می کاهد.

 دانه‌های سویا مقدار زیادی اسید فیتیک، آلفا لینولیک اسید و ایزو فلاون دارد. پژوهش‌ها نشان داده است که مصرف سویا خطر ابتلا به سرطان سینه و پروستات را کاهش می‌دهد. پروتئین موجود در سویا برای بیماری‌های قلبی، کاش وزن، ورم مفاصل و بهبود عملکرد مغز مفید است.

نکاتی برای استفاده از سویا

از این گیاه استفاده های زیادی می شود. همانطور که گفتیم از دانه های ان روغن استخراج می کنند و همچنین می توان با آن غذاهای خوشمزه ای را پخت . در ادامه به طرز تهیه انواع غذاهای لذیذ با سویا اشاره می کنیم.
 
برای اینکه سویا را در غذاهای خود استفاده کنید باید نکاتی را مورد توجه قرار دهید. از انجایی که بو ، طعم و نفخ سویا زیاد است بهتر است قبل از مصرف سویا را به مدت ۳۰ دقیقه در آب خیس کنید، سپس آن را آبکش کنید.

بعد از خیس دادن سویا ، آن را قابلمه‌ای بریزید و آب را به اندازه‌ای به آن اضافه کنید تا روی سویا را بگیرد و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و صبر کنید تا آب به جوش آید.

 پس از اینکه سویا چند جوش زد،یک  قاشق غذاخوری آبلیمو به آن اضافه کنید و پس از یک دقیقه حرارت را خاموش کنیدو سویا را در در آبکش بریزید  و با دست خوب فشار دهید تا آب موجود در آن کاملا خارج شود.

 اگر خواستید از سویا در غذاهایی مانند خوراک و خورشت استفاده کنید ، نیازی نیست که آن را چرخ کنید و بهتر است از سویا ی دانه درشت استفاده کنید.

 می توانید سویای آماده شده را هم به صورت تنهایی و هم با انواع گوشت چرخ کرده استفاده کنید.

انواع غذا با سویا

کباب کوبیده با سویا

کباب کوبیده با سویا

 یکی از غذاهای خوشمزه و بسیار مفید ، کباب کوبیده با سویا است . این غذا نوعی کباب گیاهی است که با اضافه کردن ادویه های معطر می‌توانید کبابی رژیمی و با طعم واقعی را تجربه کنید.

مواد لازم:

سویا ریزدانه  سه پیمانه

پیاز رنده شده دو عدد

تخم کتان دو قاشق غذا خوری

آرد لپه دو قاشق غذا خوری

ادویه

زردچوبه

پودر آویشن

پودر سیر

زعفران دم کرده غلیظ

سماق به میزان لازم

نمک به میزان لازم

گوجه فرنگی کوچک

فلفل کبابی

طرز تهیه:

برای تهیه این کباب کوبیده گیاهی ، پودر سیر، پودر آویشن، زردچوبه، ادویه و سویا را در کاسه‌ای بریزید و مقداری آب گرم به آن اضافه کنید.

حدود نیم ساعت صبر کنید تا سویا خیس بخورد و مزه دار شود، سپس سویا را آبکش کنید و خوب فشار دهید تا آب آن کاملا خارج شود و چرخ کنید.

 سپس تخم کتان را آسیاب کنید و در چهار -پنج قاشق غذاخوری آب گرم خیس کنید تا لعابدار شود و سویای چرخ کرده، پیاز رنده شده و تخم کتان لعابدار را در کاسه‌ای بریزید و با هم مخلوط کنید.

آرد لپه، زعفران دم کرده و مقداری نمک به مواد اضافه کنید  و خوب ورز دهید تا مواد کاملا مخلوط شود و خمیر یکدستی به دست بیاید. روی ظرف سلفون  بکشید و چندساعت در یخچال قرار دهید تا استراحت کند.

 بعد از سه – چهار ساعت ظرف را از یخچال خارج کنید و روی سطح صافی پلاستیک فریزر پهن کنید و مقداری از مایه‌ کباب را روی پلاستیک فریزر به شکل کباب شکل دهید و همه مایه را به همین روش آماده کنید.

کف ظرف مخصوص فر را با روغن یا کره چرب کنید،و کباب‌ها را در آن بچینید.

 فر را از قبل گرم کنید و ظرفی که کباب ها را داخل آن قرار دادید ، داخل فر بگذارید تا کباب ها پخته شود. در این فاصله گوجه فرنگی و فلفل‌ها را کباب کنید و پس از اماده شدن آنها را میل کنید.

 می توانید این کباب را هم با نان و هم با برنج میل کنید.

طرز تهیه خوراک سویا و قارچ

 سویا جایگزین مناسبی برای گوشت چرخ کرده می باشد.

سویا و قارچ هر دو گیاهی پر خاصیت برای بدن می باشند و می توان با آنها غذاهای خوش طعم و لذیذی تهیه کرد.خوراک سویا و قارچ ، یکی از غذاهای خوشمزه ای است که در ادامه طرز تهیه آن را می گوییم.

مواد لازم :

قارچ خرد شده

سیب زمینی خرد شده

گوجه فرنگی پوست کنده شده و نگینی شده

پیاز خرد شده

سویا

رب گوجه فرنگی

نمک، ادویه و فلفل

زعفران دم شده

روغن

طرز تهیه :

برای تهیه  خوراک سویا و قارچ؛ابتدا پیازها را خرد کنید و آنها را درون تابه ای که روغن ریخته اید بریزید تا سرخ شود. سپس سویا، نمک، فلفل، ادویه و رب گوجه فرنگی را به پیاز خود اضافه کنید در این مرحله سیب زمینی و قارچ را به مواد خود اضافه کنید و اجازه دهید آب قارچ تبخیر شود.

گوجه فرنگی پوست کنده شده و خرد شده را به مواد اضافه کنید و درب ظرف خود راببندید و بگذارید مواد به خوبی جا بیفتد و قبل از کشیدن غذا، زعفران را دم کنید و روی خوراک قارچ و سویای خود بریزید.این غذای خوشمزه را می توانید با نان میل کنید.

کتلت برنج و سویا

کتلت برنج با سویا

یکی دیگر از غذاهایی که می توانید با سویا تهیه کنید، کتلت آن می باشد.
مواد لازم:
گشنیز و جعفری 50 گرم

سویا 50 گرم

برنج 2 پیمانه

هویج سه عدد

 2 عدد تخم مرغ

پیاز متوسط 2 عدد

روغن، نمک، فلفل و زردچوبه

دارچین (در صورت دلخواه)

طرز تهیه:

برای اینکار برنج را خیس دهید و بعد خیس خوردن ، آن را آبکش کنید و کمی بگذارید بپزد.البته نیاز به پخت نیست همین که آبکش کنید کافی است. همچنین سویا را هم باید بگذارید خیس بخورد و آماده باشد.

 در مرحله بعد هویج و پیاز را رنده کنید و گشنیز و جعفری خرد شده را به هویج و پیاز اضافه کنید و سویا را که از قبل آماده کرده‌اید، به مواد اضافه کنید در این مرحله برنج آبکش شده را به مواد اضافه کنید.

همه مواد را با هم مخلوط کنید و با درجه پایین آنها را با دستگاه میکس کنید.

 در مرحله ی بعدی تخم مرغ، نمک، فلفل، ادویه و دارچین را به مواد چرخ‌کرده اضافه کنید و همه مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید تا کاملا با هم ترکیب شوند و مواد را به مدت نیم ساعت درون یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد.

بعد ازنیم ساعت مواد را از یخچال خارج کنید، یک تابه بردارید و کمی روغن در آن بریزید و از مواد ، به هر اندازه که دوست دارید بردارید و به صورت کتلت گرد کنید و آنها را داخل روغن بگذارید و دو طرف آن را کامل سرخ کنید.

شامی سویا

یکی دیگر از غذاهای خوشمزه ، شامی سویا است.

مواد لازم:

نمک فلفل. زرد چوبه به میزان لازم

پودر سوخاری به میزان لازم

پیاز ۱ عدد

رب گوجه ۱ قاشق چایخوری

فلفل دلمه ای ۱ عدد

سیب زمینی ۴ عدد

سویا ۱ پیمانه

طرز تهیه:برای تهیه شامی سویا ابتدا سیب زمینی ها را بگذارید تا آبپز شود بعد در ظرفی پیاز را سرخ می کنید و سویا خیس خورده را درون آن تفت دهید و فلفل دلمه ای نگینی خرد شده را اضافه و تفت دهید.

سپس ادویه ها و رب را بریزید و کمی تفت دهید و بعد مواد آماده است.

در مرحله ی بعد سیب زمینی را پوست بگیرید و رنده کنید کمی که سرد شد مقداری از آن را بر دارید و داخل آن کمی از مواد را بریزید و روی مواد را با سیب زمینی به صورت کوفته بپوشانید و بعد در تخم مرغ بغلتانید و داخل پودر سوخاری فرو برده و سپس آنرا در ماهی تابه سرخ کنید.

 در واقع سویا جایگزین مناسبی برای گوشت چرخ کرده می باشد.

سوفله بادمجان و سویا

سوفله بادمجان با سویا

سوفله بادمجان از غذاهای خوشمزه و مقوی است که می توان آن را با سویا درست کرد.

مواد لازم برای درست کردن سوفله بادمجان با سویا:

بادمجان سرخ شده و خرد شده: 3 عدد

تخم مرغ: 5 عدد

پنیر پیتزا : 100 گرم

سویای ریز مکسوی: 100 گرم

پیاز رنده شده :1 عدد

نمک،فلفل،ادویه

سس سفید : یک پیمانه

روغن مایع: 1تا 2 قاشق غذاخوری

مواد لازم برای سس:

کره: 50 گرم

شیر: 1 لیوان

آرد سفید: 2 قاشق سوپ خوری

خامه: 2 قاشق سوپ خوری

نمک و فلفل:  به مقدار لازم

طرز تهیه:

برای تهیه این غذای خوشمزه ، سویا را در مقداری آب خیس کنید و بعد از نیم ساعت از آب بیرون بیاورید و داخل آبکش بریزید . سویا  را در کف دست فشار دهید تا آب آن کاملا گرفته شود. بعد به همراه پیاز تفت دهید. مقداری نمک ، فلفل و زرد چوبه به آن اضافه کنید و هم بزنید.

نکته: بادمجان ها را از قبل به صورت سرخ شده آماده کنید.

 در مرحله بعد زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید . سپس  زرده تخم مرغ را بزنید و با بادمجان سرخ شده مخلوط کنید.

بعد مایع سویا و پیاز تفت داده شده را به آن اضافه کنید و روی آن سس سفید بریزید و سفیده های تخم مرغ را هم بزنید تا پف کند. در انتها سفیده زده شده را هم به مخلوط اضافه کنید.

فر را با حرارت 170 درجه سانتی گراد روشن کنید و ظرف سوفله را به مدت 45 دقیقه تا یک ساعت به صورت بن ماری بپزید.

برای تهیه سس هم قابلمه کوچکی را روی شعله اجاق گاز قرار دهید و کره را داخل آن آب کنید.بعد آرد را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید .سپس شیر را کم کم به آن اضافه کنید و با چنگال مرتب هم بزنید .بعد خامه ، نمک و فلفل را به آن اضافه کنید و مقداری حرارت دهید تا سس غلیظ شود.

 چون سویا خشک است و روغن را سریع جذب می‌کند، به همین خاطر اگر نیاز بود مقدار دیگری روغن به قابلمه اضافه کنید که سویا نسوزد.

خورش قیمه با سویا
اصولا افراد خورشت قیمه را با گوشت گوسفند و یا مرغ تهیه می کنند. خورش قیمه با سویا غذایی است که استفاده از گوشت در آن جایگاهی ندارد و کاملا گیاهی به حساب می آید.

 مواد لازم برای تهیه خورشت قیمه با سویا:

سویای دانه درشت 200 گرم

لپه

لیمو عمانی

سیب زمینی متوسط

رب گوجه فرنگی دوقاشق غذاخوری

پیاز بزرگ یک عدد

روغن

پودر دارچین

زعفران دم کرده

نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه:

برای تهیه ابتدا لپه را با مقداری نمک و زردچوبه بپزید و پیاز را پوست بگیرید و به صورت خلالی ریز خرد کنید، سپس با ۲-۳ قاشق غذاخوری روغن تفت دهید تا به رنگ طلایی درآید.

در این خورش باید از سویای دانه درشت استفاده کنید. سویا را پس از جوشاندن و آماده کردن ، به پیاز اضافه کنید وچند دقیقه همراه با پیاز آن را تفت دهید.

نکته: چون سویا خشک است و روغن را سریع جذب می‌کند، به همین خاطر اگر نیاز بود مقدار دیگری روغن به قابلمه اضافه کنید که سویا نسوزد.

پس از تفت دادن سویا، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و یکی دو دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید تا بوی خامی رب گرفته شود. سپس نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین را اضافه کنید و هم بزنید، و بعد دو لیوان آب در قابلمه بریزید و صبر کنید تا آب به جوش آید.

پس از اینکه آب به جوش آمد، لپه‌ پخته را به قابلمه اضافه و حرارت را کم کنید تا خورش ریز جوش بزند.

لیمو خشک هم بشویید و با چنگال سوراخ کنید و به خورش اضافه کنید.سیب زمینی را هم به صورت خلالی سرخ کنید.

زمانی که خورش جا افتاد و آب آن غلیظ شد، زعفران دم کرده را هم به آن اضافه کنید و بعد در ظرف بریزید و همراه با سیب زمین های سرخ شده و برنج میل کنید.


این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .

نظر دهید

پاسخ دهید